TOP 3 programskih jezika u 2019. godini

Koje programske jezike učiti u 2019?

Ako ste novi u svetu programiranja i ako ste imalo istraživali o ovoj tematici, verovatno vam je u glavi kolaps. Toliko informacija, toliko različitih tehnologija, pa još toliko programskih jezika stvaraju haos u glavi i ljudi obično brzo odustaju. Ono što je potrebno je da vam neko kaže odakle početi.

Postoji mnogo izbora i svaki je, naravno, ispravan, jer – važno je početi. Međutim, potrebno je da nađete onaj programski jezik koji je vaš. Onaj koji najviše odgovara interesovanjima i ciljevima u pogledu karijere. Naravno, novac igra važnu ulogu tako da je bitno odabrati programski jezik koji je u trendu i pred kojim je velika budućnost.

Mi smo za vas istražili koji su to programski jezici najtraženiji na tržištu, u kom pravcu se kreće njihov razvoj i slično u 2019. godini.

U nastavku, proći ćemo neke od najboljih i najtraženijih programskih jezika u veb programiranju, programiranju mobilnih aplikacija, igrica i slično.

Pa da počnemo…

C#

C# je moćan, objektno-orijentisan programski jezik razvije od strane Microsofta 2000. godina. Namnjen je za razvoj desktop aplikacija, a od skoro i mnogo više od toga. Windows 8/10 aplikacije zahtevaju .NET framework kako bi funkcionisale.

Microsoft je razvio C# kao odgovor na Javu. C# je lakši za učenje, ukoliko ste početnik. Kod je konzistentan i logički ga je lako shvatiti u poređenju sa C++.

Uočavanje grešaka u ovom programskom jeziku je olakšano, obzirom da se radi o statičkom jeziku, u kojem se kod proverava pre nego ga pretvorimo u aplikaciju.

Ukratko, možemo reći da je C# savršen za razvoj veb aplikacija, desktop aplikacija, kao i u VR, 2D i 3D razvoju igrica. Cross platforme kao što je Xamarin razvijen je u C# što ga čini kompatibilnim za sve uređaje.

JavaScript

JavaScript – kako trend nalaže, gotovo je nemoguće zamisliti programera koji ne zna da koristi JavaScript, što implicira da je nemoguće zamisliti razvoj softvera bez upotrebe JavaScripta.

Ako posmatramo istraživanje portala Stack Overflow iz 2018. JavaScript je najpopulaniji programski jezik među programerima u poslednjih 6 godina.

On svoju glavnu ulogu pronalazi u fron-end programiranju. Čak i neke od najpoznatiji platformi za društvene medije propagiraju da JavaScript predstavlja lak način za kreiranje interaktivnih veb stranica lako i jednostavno.

JS je takođe najpoželjniji i zbog njegove kompatibilnosti sa svim glavnim pretraživačima i zaista je fleksibalan sa sintaksom koju koristi. Kao front-end jezik, JavaScript se takođe koristi i na serverskoj strani preko Node.js-a.

Sve to čini ga jednim od najpoželjnijih programskih jezika među početnicima.

SQL

SQL ili Structured Query Language je programski jezik pomoću koje rukujemo bazama podataka. On uključuje smeštanje, manipulaciju i preuzimanje podataka iz relacionih baza podataka.

Ako dobro poznajete ovaj jezik, možete olako rukovati i većom količinom podataka, istraživanjem podataka i omogućiti efikasno donošenje odluka na osnovu zaključaka donetih analizom podataka.

Minimum 4 characters
0
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux