Šta je Web dizajn? A ko je Web programer? I da li su to uopšte različiti poslovi?

Razlika između Web dizajna i Web programiranja

Toliko je zanimanja u IT struci da kad krenete da slušate kako je neko Computer and Information Research Scientist, pa je ovaj drugi Senior Web Administrator,  a onaj komšijin mali je Webmaster i samo se bacakamo nekim izrazima koji nikome van IT sveta nisu jasni. Ono što ti mi definitivno želimo je da ti jednog dana budu potpuno jasni – to znači da si deo nas – deo IT sveta. Vremenom ćeš naučiti šta koje zanimanje znači, ali vrlo je važno da na početku razumeš razliku između Web dizajnera i Web programera – to značajno utiče na tvoj dalji put, ako nameravaš da se baviš Web Developmentom.

Gotovo da nema poslovanja kom nije potreban makar neki oblik veb-sajta ili veb-aplikacije. Stručnjaci za digitalne komunikacije kažu da ako nisi na internetu, to je kao da ni ne postojiš. Ovakav trend doprineo je tome da ljudi koji se bave kreiranjem Web stranica dobijaju poslovne ponude sa svih strana i pri tome mogu odlično da zarade. Ali ko kreator Web stranica? Web dizajner ili Web programer?

Šta radi Web dizajner?

Web dizajn je planiranje i izrada web stranica i aplikacija. Cilj Web dizajna je da krajnji korisnici imaju što prijatnije iskustvo i što lakše snalaženje na Web stranici. To znači da Web dizajneri paze na strukturu stranica, korisničko okruženje, izgled, boje, fontove, slike, raspored elemenata jednog Web sajta, ali i mnogo više.

Web dizajner osmišljava ideju kompletnog sajta i to kako on treba da izgleda. On nije samo onaj ko “crta” sajt, već kreator koji se stara za kompletan korisnički doživljaj. Iako se obično spominje kada govorimo o prednjem (front-end delu Web sajta) izgledu stranice, web dizajner nema za svrhu da obezbedi samo lep izgled Web sajta, već i da obezbedi takav izgled koji će podržati da se funkcionalnosti Web sajta dobro uvežu sa izgledom.

A Web programer?

Za razliku od Web dizajnera, Web programeri su oni koji sajt programiraju i brinu o tome kako će on funkcionisati. To su eksperti koji kreiraju strukturu, povezuju elemente sajta sa bazama podataka, pišu kompletan kod i “oživljavaju” sve zamisli Web dizajnera. 

Rad Web programera nije vidljiv okom, ali je vrlo uočljiv kada primetite koliko je sajt brz, bez grešaka i problema. Sajt bez Web programera ne bi imao nikakve značajne funkcionalnosti, programeri ugrađuju logiku funkcionalnosti Web sajta. Zato nije ni čudo što plate Web programera rastu tokom godina.

 

Kako da znam šta da odaberem?

 

 

Web Designer vs. Web Developer

 

From Visually.

 

Programeri cene dobar dizajn sajta, isto kao što dizajneri razumeju važnost njegove funkcionalnosti. Zato u najvećem broju slučajeva, oni rade zajedno i u dogovoru. Oni su dve strane iste priče.

Najvažnija stvar za svakog Web programera je da zna Web tehnologije i programske jezike i alate neophodne za kreiranje i održavanje Web-sajtova. Neke od tehnologija i programskih jezika koje bi trebalo da jedan Web programer zna su HTML, CSS, JavaScript, JQuery, Angular, C#, ASP.NET… Da biste sve to naučili, potreban je trud i rad, a najbolje je da počnete od kurseva. Ovde pogledajte kurseve Web programiranja na našoj platformi. Web programer se oslanja na logiku obezbeđenje funkcionalnosti Web sajta i izgleda koji je Web dizajner osmislio.

Web dizajneri su sa druge strane oni koji se oslanjaju na kreativnost, maštu i umetnost. Trebalo bi da poznaju dizajnerske alate kao što su Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, ali i savremene Web tehnologije kao što su HTML, CSS… Ako smatrate sebe kreativnom osobom, uz odgovarajuće obuke i vredni rad možete da postanete Web dizajner.

Naravno, kao što smo već rekli, ova dva zanimanja su vrlo tesno povezana i Web programer i dizajner vrlo često sve vreme komuniciraju. Prednost rada oba ova zanimanja je što vas ne vezuju za mesto. Možete ih raditi gde god poželite, uz dobar računar. Pored toga što su veoma tražena zanimanja, ne samo da nude perspektivnu budućnost već i fleksibilne uslove za rad.

Minimum 4 characters
0