Napredovanje u karijeri

Da li razmišljate da unapredite svoje znanje i veštine? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, pripadate ljudima koji shvataju značaj redovnog usavršavanja i učenja.

Posao ⇄ karijera

Da li želite da napredujete u karijeri ili pronađete drugi posao? U tom slučaju bi trebalo da znate da je čak 72% obuhvaćenih studijom o vezi kurseva i karijere izjavilo da im je pohađenje kursa pomoglo da povećaju svoju efikasnosti na poslu, pronađu novi posao ili dobiju povišicu.

Ako smatrate da je vreme za promenu, verovatno ste sebi već postavili sledeće pitanje:

Šta novo (na)učiti?

U današnjem brzom načinu života, slobodno vreme predstavlja najveće bogatstvo te je od ključne važnosti da ga ne trošite olako. Zato ga mudro investirajte u neku od sledećih stavki.

 

• Fokusirajte se na tražene veštine

Zahtevi tržišta rada i određenih poslovnih profila se brzo menjaju. Kako biste bili u mogućnosti da se takmičite pod ravnopravnim uslovima na tržištu prepunom novih, mladih, amibicioznih osoba, počnite sa učenjem novih veština.

Koji profili su traženi, za koje pozicije se raspisuju oglasi za posao? Saznajte koristeći internet i portale za pretragu poslova. Oni će Vam sugerisati kojim veštinama bi trebalo ovladati. Primetićete da se često traže agenti za rad u call centru sa znanjem jednog ili više stranih jezika. Broj oglasa u kojima se traže IT veštine poput veb programiranja ili testiranja softvera se konstantno povećava.

Da li Vi možete da pratite i savladate nova znanja i veštine? Ako ste ovo pitanje ikada postavili sebi, ne bi trebalo da brinete – niste jedini. Odgovor zavisi isključivo od Vas lično – ne od Vašeg prethodnog znanja ili godina, nego od toga koliko zaista želite da napredujete.

• Odaberite pouzdan izvor znanja

Ukucajte u google bilo koju oblast kojoj biste želeli da se posvetite i pronaći ćete jako veliki broj ponuđenih opcija. Kako znati koja je adekvatna za Vas? Uradite istraživanje, raspitajte se, pročitajte opise ponuđenih kurseva i pogledajte ko su predavači. Najbolji je balans teorije, jer ona je temelj svake stabilne kuće znanja, i iskustva. Ako predavači dolaze iz industrije, odnosno poseduju praktično znanje i iskustvo i, samim tim, znaju da Vam prenesu primere dobre prakse i upozore na najčešće greške, utoliko ćete brže i lakše napredovati.

• Redovni ili onlajn kursevi?

Ovo zavisi isključivo od Vaših potreba i želja. Ako živite u sredini koja ima raznovrsnu ponudu redovnih kurseva koji se organizuju u stimulativnom prostoru, možete se opredeliti za ovu opciju.

Ukoliko ste iz velikog grada gde su saobraćaj i parking kritični, oduzimaju Vam dragoceno vreme ili ste, s druge strane, iz manje sredine u kojoj nema puno mogućnosti za redovnim kursevima, ne znači da ne možete napredovati! U današnje vreme ima kvalitetnih onlajn kurseva koje možete pohađati iz udobnosti svog doma i baš u ono vreme koje Vama najviše odgovara.

• Primenite naučeno odmah i sada

Istraživanja pokazuju da je izvršavanje zadataka koje ste naučili od presudne važnosti, jer “izvršavanje poboljšava pamćenje služeći kao razrađena strategija kodiranja”. Šta da radite nakon uspešno završenog kursa? Idite na napredniji nivo, nastavite da ulažete u svoje znanje, istražujte, trudite se. Nađite način da primenite naučeno, pošaljite svoj CV kompanijama koje traže veštine koje unapređujete. Trebalo bi da znate da neki poslodavci rado prihvataju vredne, ambiciozne osobe. Često ovakve kompanije imaju blisku saradnju sa organizatorima kurseva i njihovim predavačima i na osnovu njihovih preporuka se opredeljuju za određene kandidate.

Učite, napredujte, usavršavajte se, nemojte se bojati promena – one često donose svežu energiju i neke nove, bolje šanse.

 

Unapredite svoje znanje i poslovne mogućnosti

Prijavite se na redovne i/ili onlajn kurseve programiranja

Minimum 4 characters
0