Kako ostvariti zaradu uz freelance programiranje

Programeri se često opredeljuju za freelance karijeru, kao jedini ili dodatni način zarade. Mnogi koji završe kurseve programiranja se nalaze u dilemi kojim putem da krenu – prijaviti se na oglas za posao u lokalnoj kompaniji koji podrazmeva i rad u kancelariji, ili se okušati u sve češćoj i popularnijoj freelance profesionalnoj karijeri. Da li pronaći posao, osnovati svoju kompaniju ili se opredeliti za freelance put? Odgovor na ovo pitanje dosta zavisi od tvoje trenutne situacije i tipa ličnosti.

 

Da li zaplivati freelance vodama?

Hajde prvo da probamo da utvrdimo da li je freelance nešto što bi tebi odgovaralo. Probaj da odgovoriš na ova dva pitanja:

  • Da li smatraš da si tip ličnosti kojem odgovara freelance način posla?
  • Da li možeš dovoljno da zaradiš ovom vrstom posla?

Da bismo ti dodatno pomogli pri odgovorima na gorenavedena pitanja i odlukama, napominjemo da prvo pitanje dosta zavisi od stepena samodiscipline. Zašto? Zato što često u freelance poslovima sam određuješ prioritete, vreme, odnosno okvir i strukturu aktivnosti.

Rokovi i iznosi su uglavnom precizno definisani, ali sve ostalo je na tebi. Očekuje se da pravovremeno odgovaraš na pozive i imejlove, poštuješ rokove i, naravno, isporučiš kvalitetno rešenje. Ovo znači da iako često freelance posao zamišljamo kao nešto što se može raditi sa plaže uz kafu i hladno piće, to i nije baš uvek tako (mada je ponekad upravo to).

Ako poseduješ dobar nivo samodiscipline, odnosno uspevaš da se dobro organizuješ (a ne da bindžuješ novu sezonu omiljene serije čim se pojavi), onda je velika šansa da ćeš biti uspešan u freelance karijernom putu. S druge strane, ako si navikao da te drugi usmeravaju jasnim i redovnim instrukcijama, razmisli još malo. Možda je za tebe ipak bolje da potražiš poslodavca i kolege uz koje sve ovo dobijaš.

Mnogi će dostići nebeske visine u stabilnim organizacijama radeći u timu na koji uvek mogu da se oslone. Druge čeka uspeh u nazavisnim, autonomnim projektima koje freelance angažovanje podrazumeva. Sve ovo zavisi samo od tvog tipa ličnosti.

 

freelance programer

Što se drugog pitanja tiče – da li se može ostvariti profit u freelance vodama, odgovor je DA! Sve više kompanija se opredeljuje da outsource-uje određene aktivnosti i u tom slučaju mogu baš tebe odabrati za realizaciju istih. Ovo pokreće naredna pitanja →

  • Koliko si dobar u onome što nudiš?
  • Zašto baš tebe da odaberu od svih kandidata?

To je ono što sebe moraš stalno pitati i uvek imati prilično realnu sliku o svojim sposobnostima, veštinama i znanju.

Ključno je da se stalno usavršavaš i napreduješ. Kako? To je bar lako sada – puno relevatnog materijala je dostupno online, od priručnika, skripti, knjiga, online kurseva i tutorijala. Počni odmah sa učenjem, a unapređuj usvojeno znanje redovno. To je pravi način da baš tebe odaberu kao freelance igrača za narednu utakmicu.

Nemoj da te brine broj drugih igrača koji su ti potencijalna konkurencija. Konkurencija uvek postoji i ona je odličan način da te drži budnim i voljnim da se usavršavaš. A svako može pronaći svoje mesto u neverovatnoj potražnji koja vlada za programerima, odnosno stručnim i kvalitetnim kadrom u svetu, jer upravo to je ono što ti freelance nudi – tvoje takmičenje nije više rezervisano isključivo za lokalne klubove, sada dobijaš mogućnost i širinu svetskog tržišta. Zaigraj za međunarodni tim, kreiraj rešenja za svetske organizacije.

 

Kako (po)nuditi svoje freelance usluge?

Ovo je verovatno jedno od najzahtevnijih pitanja za programere, QA testere, odnosno sve IT profile zato što podrazumeva neki vid prodaje (ovog puta sebe i svog znanja), a prodaja nije baš omiljena među IT strukom.

Međutim, treba da shvatiš da je prodaja blisko povezana sa voljom za učenjem. Da li bi rekao da je lako da se (na)uči programiranje? Ne, nije lako. Da li je nemoguće? Opet isti odgovor – naravno da nije! Ako si se već našao na ovoj stranici i čitaš ovaj tekst, velika je mogućnost da si uveliko deo naše PanonIT Code Academy zajednice i da si shvatio moć koju unapređivanje programerskih veština nosi sa sobom.

Nastavi da se usavršavaš i napreduješ, to je ono što će te izdvojiti iz gomile. Što se tiče kontakata sa (potencijalnim) klijentima, to se isto nauči vežbom, kao i sve drugo. Nije prijatno? Da, razumemo te, ali shvati da komfor i osećaj prijatnosti nosi sa sobom i lenjost, jer ono što zaista pokreće i drži mozak aktivnim je upravo taj (bar mali) osećaj nelagode. Tada se pokrećemo i odlučujemo da promenimo, usvojimo novo, pomerimo se sa mrtve tačke. To je ono što dovodi do progresa, ličnog i kolektivnog.

 

Gde ponuditi svoje znanje i usluge?

prvi freelance posao

Sigurno si čuo za freelance platforme na kojima se možeš registrovati i aplicirati za projekte. A da li si razmatrao događaje na kojima možeš uspostaviti kontakt sa mogućim klijentima (eng. networking events)? Nemoj ih zapostaviti, ali vodi računa da ne biraš samo one na kojima se pojavljuju isključivo kolege iz branše. Treba, naravno, i na njima učestvovati kako bi bio u toku sa novinama, ali se registruj i za one događaje na kojima su prisutni vlasnici i predstavnici institucija kojima su potrebne tvoje usluge. Oni su tvoja potencijalna klijentela – ostvari kontakt, ponudi svoje usluge i ekspertizu.

I da ne zaboravimo da pomenemo ono što bi trebalo da se podrazumeva – napravi svoj vebsajt i/ili otvori nalog na društvenim mrežama, ako to već nisi uradio. Upravo to je najbolje mesto da ponudiš i prezentuješ svoje znanje, veštine i uspešno realizovane projekte.

Osobe koje nisu spremne da se otisnu freelance vodama odmah, mogu uvek probati oba puta istovremeno. Rad za određenu kompaniju koji nudi stabilnost i mnoge druge prednosti, a u slobodno vreme se baviti freelance aktivnostima radi dopune ličnih i porodičnih finansija. Šta god da odlučiš, nećeš pogrešiti. Biraj ono što tebe čini zadovoljnim, omogućava ti stabilan i komforan život. Javi nam šta si odlučio – freelance, redovni posao ili kombinaciju oba.

 

Isplativa karijera za budućeg programera

ODABERI KURS

 

 

 

 

Minimum 4 characters
0